1. Nagy ház bemutatása
  2. Kis ház bemutatása   

A Tisza jobb partján, Füzesabonytól 25 km-re délkeletre, Tiszafüredtől 9 km-re északnyugatra, a Tisza-tó partján, a Hevesi-síkon fekvő település.
Már Anonymus is említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt, a poroszlói Földvár alatt táboroztak.
A község 1445-ben mezővárosi rangot kapott.
A török időkben elpusztult a község monostora, elbontották az Árpád-kori templomot, utóbbi helyett viszont később megépült a ma is használt és megcsodálható református (1793.) és katolikus templom (1797.).
A községháza szintén műemlék-jellegű épület, a falu központjában helyezkedik el.
A Graefl család kastélyát, mely szintén községünk éke, felújították, így már vendégfogadásra is alkalmas.
Poroszlón látható néhány az ezeréves tölgyfákból.
A falu Tájháza, a régi népi mesterségeket és a falusi élet egy-egy pillanatát mutatja be egy eredeti nádtetős parasztházban.
Poroszló község látnivalói mellett - Református templom, Katólikus templom, Községháza, Tájház-halászati kiállítással, Graefl-család kastélya - a pallóutas tanösvény (két madárvárta és egy 8 méter magas torony környezetében) nyújt feledhetetlen élményt és látványt a természet kedvelőinek, és az ide érkező turistáknak.
Szintén Poroszlón található az Ökocentrum turisztikai- és rendezvényközpont, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Négyszintes látogatóközpontja 2.600 négyzetméteren várja az érdeklődőket. Állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, 735.000 liter össztérfogatú édesvízi akváriuma révén igazi természetközeli élményt nyújt.
(Forrás: www.poroszlo.hu, wikipedia.hu)